MotoGP Review: CARDION AB GRAND PRIX CESKE REPUBLIKY

 

Πέμπτη φετινή νίκη για τον Valentino Rossi στο Τσέχικο GP.

Ο Ιταλός διατήρησε το ρυθμό του καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα και πέρασε στην πρώτη θέση μετά την πτώση του Stoner που ήταν στην πρωτοπορία. Όπως δήλωσε και ο ίδιος μετά το τέλος του αγώνα η πτώση ήταν απρόσμενη. Ο νεαρός οδηγός είχε ένα πολύ καλό διήμερο πριν τον αγώνα και ήταν ταχύτερος σε όλες τις συνθήκες παίρνοντας και την pole position. Ακόμα και η ίωση που τον ταλαιπωρούσε δεν τον επηρέασε στις δοκιμές. Ξεκίνησε τον αγώνα πολύ καλά παίρνοντας την πρώτη θέση και αφήνοντας πίσω του τον Rossi. Ξαφνικά όμως στον 7ο γύρο έχασε τον έλεγχο της μηχανής και είχε την πτώση.

Ο οδηγός φαίνεται ότι επηρεάστηκε από την προηγούμενη νίκη του Rossi με αποτέλεσμα να κάνει βεβιασμένες κινήσεις. Δήλωσε σχετικά «Προφανώς είμαστε όλοι απογοητευμένοι με το αποτέλεσμα διότι ο ρυθμός μας στις δοκιμές ήταν καλός. Όλα πήγαν καλά το πρωί και αισθανθήκαμε ότι μπορούσαμε να πιέσουμε στην κορυφή. Τα πράγματα πήγαιναν καλά μέχρι την πτώση. Έκανα τον ίδιο χρόνο συνέχεια και ήμουν αρκετά ικανοποιημένος με το ρυθμό μου. Η πτώση ήρθε από το πουθενά, αυτή ήταν εύκολη στροφή αλλά έχασα το μπροστινό, έγινε πολύ γρήγορα, πολύ ξαφνικά και δεν κατάφερα να το σώσω. Είναι δύσκολο να το εξηγήσω και θα δούμε τα δεδομένα αλλά μερικές φορές αυτές οι πτώσεις συμβαίνουν σε αυτό το επίπεδο και ήταν λάθος μου».

Η πτώση του Stoner και η νίκη του Rossi τοποθετεί τώρα τον Ιταλό 50 βαθμούς πιο μπροστά στον πίνακα της κατάταξης κάνοντας τον το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου του παγκόσμιου πρωταθλητή.

Την έκπληξη έκανε ο Toni Elias με την δορυφορική ομάδα της Alice Ducati. Ο οδηγός που μέχρι τον αγώνα στο Brno είχε μια δύσκολη χρονιά αφού δύσκολα προσαρμόστηκε στην GP8, απέδειξε ότι μπορεί να τρέξει ένα καλό αγώνα. Ο Elias δεν έκανε καλή εκκίνηση και έμεινε αρκετά πίσω στο ξεκίνημα, αλλά η συνέχεια ήταν καταιγιστική, με πολλά προσπεράσματα και επιθετική οδήγηση. Το εκπληκτικό ήταν ότι όταν βρέθηκε στη 2η θέση κατάφερε να διαχειριστεί την πίεση του Capirossi και να φτάσει άνετα στο πρώτο του φετινό βάθρο.

Ο Loris Capirossi απέδειξε ότι οι βετεράνοι γνωρίζουν καλύτερα. Ο Ιταλός ανέβηκε μετά από έναν σχεδόν χρόνο, ξανά στο βάθρο, μετά από έναν φοβερό αγώνα στην Τσεχία. Κατάφερε να περάσει αρκετούς αναβάτες και, μεταξύ άλλων, τον δυνατό teammate του, και να φτάσει στην 3η θέση. Με αυτή του τη θέση ο Capirossi συνδύασε το ρεκόρ εμφανίσεων του στο MotoGP με ένα βάθρο και μια καλή εμφάνιση.

Πολύ άσχημος ήταν ο αγώνας για τον Dani Pedrosa την Κυριακή. Ο οδηγός αγωνίστηκε στο Brno χωρίς να έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του στο χέρι. Εκτός όμως από το χέρι του αντιμετώπισε πολλά προβλήματα και με τα ελαστικά της Michelin. Ο Pedrosa τερμάτισε στην 15η θέση και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, ένιωσε ντροπή για το πόσο αργά γύριζε στην πίστα.

«Αυτό το διήμερο ήταν καταστροφικό. Ο σημερινός αγώνας ήταν ίσως ο χειρότερος της καριέρας μου. Στην πραγματικότητα δεν μπορούσα να αγωνιστώ, το μόνο που έκανα ήταν να οδηγώ. Δεν μπορούσα να χειριστώ την μοτοσικλέτα, δεν ένιωθα ασφάλεια. Οδηγούσα τόσο αργά, που ένιωσα αδύναμος και ντροπιασμένος. Σκέφτηκα να σταματήσω αλλά έμεινα για να κερδίσω κάποιο βαθμό. Πραγματικά χρειαζόμαστε μια δραστική λύση στη βελτίωση των ελαστικών μας».

«Δεν είχα καθόλου πρόσφυση μπροστά και καθόλου πίσω, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο γύρο. Έτσι ήταν αδύνατο να πιέσω περισσότερο, παρότι πήγαινα ήδη πολύ σιγά, 3 ή 4 δευτερόλεπτα πιο αργά από τον πρωτοπόρο», πρόσθεσε ο Ισπανός, ο οποίος πλέον έμεινε οριστικά εκτός μάχης πρωταθλήματος.

 

«Παραλίγο να πέσω δύο φορές, έτσι απλά προσπάθησα να τερματίσω τον αγώνα. Έκανα ότι μπορούσα σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, στο τέλος η απόδοση των ελαστικών ήταν χειρότερη από ότι στους πρώτους γύρους».


Back